Skip to content

Medewerkers vertellen: Julian de Bondt

Hoe is Julian in zijn rol als Operations Engineer gegroeid?

Voor Julian (24) was direct al duidelijk dat hij HBO ICT Servicemanagement aan het Saxion wilde studeren. Hij specialiseerde zich in de infrastructuur en werkt inmiddels als Operations Engineer bij Exite.

Julian de Bondt

Een stageplek bij Exite, hoe heb je die gevonden? 

Vanuit mijn opleiding heb ik ooit een rondleiding gehad bij Sigmax ICT en daar gaf Tim (Talent Hacker bij Exite) een presentatie met aansluitend een aantal workshops. Toen ik op zoek was naar een stageadres heb ik door deze goede indruk direct contact opgenomen met Sigmax ICT (na de tijd Exite). Tijdens mijn stage heb ik veel ervaring opgedaan door mee te lopen met ervaren Exite’ers. Onderhouden van de infrastructuur en meedenken over systeemverbeteringen vond hij altijd al interessant. De Business kant trok hem niet zozeer en het programmeren vond hij iets te technisch. 

Na je stage ben je even weggeweest en nu terug bij Exite, vertel?

Enkele maanden na het afronden van mijn stageperiode was ik op zoek naar een extra baan en ben ik bij Exite gaan rondvragen of zij werk voor mij hadden. Ik wilde graag bij een echte Managed Service Provider (MSP’er) aan de slag - een dienstverlener voor meerdere klanten. Met name het werken voor meerdere en grote hoeveelheid verschillende klanten sprak mij erg aan. Van dat soort MSP’er zijn er in Twente slechts 2 of 3. Toen was de keuze voor mij snel gemaakt.

Ik mocht direct beginnen met assisteren met van alles en nog wat. Toen dacht ik misschien kan ik hier ook wel een afstudeeropdracht doen, en ja dat was mogelijk. In mijn onderzoek heb ik gekeken naar de veranderingen van het 5G-netwerk en hoe wij dat bij klanten kunnen aanbieden als back-up wanneer de vaste lijn eruit ligt. Na het afronden van mijn afstudeeropdracht ben ik in Juli 2021 blijven plakken en gestart met een Traineeship van 6 maanden. Juli 2021 tekende ik mijn jaarcontract als Systeembeheerder en een jaar later voor onbepaalde tijd."Wat doe je als Systeembeheerder?

Ik zit nu vooral als Operationeel Periodiek Systeembeheer (OPS) op locatie bij klanten. Werk daarin voornamelijk individueel. Bij de klant loop je een checklist langs om te zien wat er allemaal goed gaat en controleer je de omgeving van de klant. Als het eenmaal in de cloud draait en alles is geautomatiseerd, dan krijg je alleen een melding als iets fout gaat. Dit los je direct op. 

Het kan ook dat iemand langskomt met werkplek vragen. Zo komen er weleens tickets vanuit ServiceDesk binnen met uiteenlopende vragen. Maar hoofzakelijk ben je dus gewoon bezig met Service. Bij de klant vorm je eigenlijk het ICT contactpunt.  

Bij een klant is er sprake van een overname en ben ik bezig om de migratie te verzorgen, zodat beide organisaties samengevoegd kunnen worden. Bij een andere klant is alles net overgezet naar Azure. Daarbij merk je wel dat de rol van alleen Operationeel meer verschuift naar Consultant. Voor de toekomst lijkt het mij mooi om door te groeien naar Consultant en oplossingen te bedenken voor klanten. 

Ideale klanten zijn voor mij een groot bedrijf en het liefst met meerdere vestigingen. Ook als ze nog iets van een productieomgeving hebben. Dus niet alleen het kantoorwerk.” 

 

Op welke manier ondersteunt Exite jou?

Exite geeft mij de ruimte, tijd en middelen om te groeien binnen de functie van Systeembeheerder. Voor mezelf heb ik een heel duidelijk ontwikkelpad voor ogen. On-the-job leer ik continu weer wat anders door praktisch mee te kijken bij anderen en dit zelf toe te passen. Ik krijg ook de ruimte om mee te lopen met collega's en werk zelf in te plannen.  Verder kan ik certificeringen behalen, zo heb ik onlangs Microsoft 365 Fundamentals afgerond. Maar de certificeringen zijn geen vereiste voor hoe er gewerkt moet worden. Het mooiste is dat je de vrijheid krijgt om ervoor te zorgen dat de klant tevreden is met het werk dat opgeleverd wordt. 

Bij de start wordt er ook een buddy voor 100 dagen aangewezen om je wegwijs te maken. Op deze manier leer je de organisatie nog beter kennen. 

Gemiddeld gezien ben ik als Systeembeheerder één keer in de twee weken een dagje op kantoor. Dat vind ik helemaal prima. Af en toe kan ik thuiswerken en dan kan ik mooi op afstand services updaten bij mijn klanten.” Exciiiting tips?

Probeer een paar weken of maanden aan het werk te gaan bij een organisatie en vraag rond. Op die manier kom je er vanzelf achter wat je leuk vindt. Doe zoveel mogelijk ervaring op door te leren van alle klantvragen. Zolang je technisch onderlegd bent krijg je bij Exite de ruimte om te groeien in je vak. Operations Engineer worden? Van student 🧑‍🎓 tot erkend 📜!

Ben jij intussen wel klaar met studeren?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een traineeship bij Exite? Wij helpen graag jouw carrière een #exciiiting kickstart te geven!