Skip to content

Medewerkers vertellen: Wilbert Duenk

Reis met Wilbert mee van Trainee naar Technical Consultant!

We zijn allemaal trots om bij Exite te werken. Wilbert Duenk (26) is als trainee bij Exite begonnen en nu werkzaam als Technical Consultant. Hij vertelt je in dit interview hoe hij bij Exite kwam, wat hij dagelijks doet en hoe het is om bij Exite te werken.

Wilbert studeerde in mei 2021 af op HBO ICT Service Management met de specialisatie Cloud Engineering. Na een traineeship van een jaar om de fijne kneepjes van het vak te leren, werkt hij nu als Technical Consultant bij Exite. Hoe verliep zijn reis van student naar erkend ICT-specialist?

Wilbert Duenk

Hi Wilbert, hoe ben jij bij Exite terechtgekomen?

“Na mijn eerste HBO-stage bij een specialist in hosting waar ik aan de slag ben gegaan met ‘infrastructure-as-code' heb ik gekozen voor de specialisatie Cloud Engineering. Binnen specialisaties doe je projecten. Exite bood toen een project aan waarin een bestaande on-premises omgeving naar de cloud gezet moest worden. Na het afronden van deze opdracht kreeg ik een traineeship aangeboden.”

 

Kun je meer vertellen over jouw afstudeerproject?

“Het doel was te onderzoeken hoe een omgeving ‘gerefactored’ kon worden om in de cloud te draaien. Voor elk onderdeel ervan, dus ook de Active Directory, apps en lokaal draaiende diensten, moest bekeken worden of er een cloudvariant beschikbaar was en of dit zou passen bij de on-premises situatie. Het hele pakket stelde ik samen en daarna ben ik het gaan bouwen.”Hoe zag jouw traineeship eruit?

“Leren en werken hand in hand laten gaan. Het traineeship vond plaats binnen het team Cloud & Infra. Samen met Exite is een opleidingsplan opgesteld en ben ik benodigde certificeringen gaan halen. Mijn stip op de horizon was specialist Azure DevOps worden. Dat ben ik nu nog niet, maar als onderdeel van het traineeship word je al snel in het diepe gegooid en ben ik snel in projecten gaan werken. Zodoende heb ik intussen al veel ervaring als Azure Administrator en in Azure DevOps Solutions opgedaan.”

 

Wat spreekt je aan in het opleidingstraject van Exite?

“Een bedrijf leer je gedurende je afstuderen goed kennen. Technical Consultant sprak mij als functie aan en dankzij het aangeboden traineeship heb ik de kans gekregen in deze rol te groeien. Dat is anders dan ICT-bedrijven waar je jezelf omhoog moet werken vanaf de supportdesk, waarmee de weg naar je gewenste job soms onnodig lang duurt.”Hoe ziet een dag bij Exite er voor jou uit?

“Momenteel werk ik volgens de agile-methodiek, dat betekent werken volgens scrum met taken en deze tijdens een stand-up met het team bespreken. Projecten doe ik eigenlijk nooit alleen, maar altijd met collega’s die op sommige vlakken unieke specialistische kennis met zich meebrengen. Zo leer ik veel van collega’s met specialisaties in bijvoorbeeld security, endpoint management, workspace en servicemanagement.”

Wat maakt het werk voor jou #exciiiting?

“Het oplossen van heel ingewikkelde problemen binnen Azure en de diversiteit van het werk. Als je iets complex weet op te lossen, word je daar heel gelukkig van. Ook als een klant waarde hecht aan je werk en met je meewerkt en meedenkt om het probleem op te lossen, stemt gelukkig. Dan heb je echt het gevoel als team te functioneren in plaats van simpelweg taken af te ronden.”Welke tip wil je studenten meegeven?

“Eigenlijk twee dingen. Allereerst dat het belangrijk is te ontdekken wat je echt interessant vindt en op basis daarvan bedrijven te bezoeken die hierin mogelijkheden bieden. Daarin heb ik geleerd dat een mooie vacaturetekst leuk is, maar dat een gevoel bij een bedrijf pas bevestigd kan worden als je ook daadwerkelijk het gesprek aangaat. Daarnaast raad ik iedereen aan om te onderzoeken of je bij je stage/afstudeerbedrijf ook vakantiewerk kunt doen. Door zo’n periode ervaar je direct hoe een bedrijf werkelijk opereert en ontdek je of de organisatie bij je past.”

Ben jij klaar met studeren?

En benieuwd naar de mogelijkheden van een traineeship bij Exite? Wij geven jouw carrière graag een #exciiiting kickstart!